Vitorlázás közben csak napelemes házakat látni

Összesen évente kétszer szoktunk csapatépítő programokat tartani a munkahelyemen. Az egyik a nagy karácsony előtti időszak előtt szokott lenni, mint körülbelül minden céges rendezvény. A másik pedig valamikor a nyár folyamán.

Voltunk már közös futóversenyen, bicikliztük már körbe a Balatont, volt, hogy csak pihenni mentünk egy csendes helyre pár napra. Idén viszont egy hajós kirándulást szerveztek nekünk a Balatonon. Nagyon örültem a lehetőségnek, mivel nekem nagy szerelmem a Balaton. Kiskoromban is szinte minden hétvégén odajártunk először a családdal, aztán később a barátokkal, de így a vitorlázást még nem próbáltam ki.

Mindenki számára hatalmas élmény volt, gyönyörű idő volt, nagyon szép volt a táj és jól is éreztük magunkat. Mindenféle témák szóba jöttek, mindig próbáltuk eltalálni éppen vajon melyik partszakasznál tartunk, milyen település van előttünk, milyen település van mögöttük. Rövid idő alatt többen is észrevettük ahogyan az északi partot figyeltük, hogy egyre több kisebb-nagyobb házról tükröződik vissza a napfény a napelemekről.

Eddig valahogyan nem vettem észre, hogy ennyire „népszerűvé” váltak a napelemek háztartásoknál is. Többet között erről is beszélgettünk a munkatársakkal. Igazából még senkinek nincsen saját tapasztalata a napelemekkel kapcsolatban, így csak találgatni tudtunk.

Alapvetően olyan vagyok, hogy ha valami elkezd érdekelni akkor szeretek utána járni, így miután letelt a hétvége és hazaértünk elkezdtem keresgélni, hogy mi is lehet ez a nagy napelem rendszer népszerűség.

Igazából csak tippelgetni tudtam, hogy talán azért, mert még sem olyan drága és szívesen fektetik az emberek valami hasonló projektbe a pénzüket, ezért keresgéltem, hogy milyenek is mostanában a napelemes rendszer árak.

Nem csak az árakkal kapcsolatban, de maga a rendszer alkalmazhatóságával kapcsolatban sem sok információm volt, így nagyon örültem amikor a napelemesrendszerek.info weboldalára tévedtem. Igaz a konkrét árakkal kapcsolatban nem találtam tájékoztatást, de ez nem a cég hibája, csupán nem tudnak konkrét árat mondani, mivel ez minden egyes projektnél különböző lehet. Biztosan függ attól is, hogy mennyi napelemre van szükség, milyen a ház tájolása és stb.

De ezenkívül szinten minden fontos információt megtalálni az oldalon a napelemekről. Alapvetően több lehetőség is van a telepítéssel kapcsolatosan, lehetséges hálózatra között, illetve szigetüzemű rendszer is. Utóbbi azokon a helyeken javasolt, ahol nincsen kiépítve a villamos hálózat az adott szolgáltatóval. Ez számomra például egy teljesen új és érdekes információnak számít.

Habár az árakról konkrétumot nem tudtam meg, azt viszont nem nehéz kitalálni, hogy nem két forintos befektetésről van szó. Viszont az oldalon a fizetési, finanszírozási lehetőségekről is volt szó. Ugyanis találtam egy olyan cikket, amely leírja, hogy jelenleg kamatmentes hitel vehető fel a szükséges energia előállításához szükséges napelemes rendszer kiépítésére. Aminek még előnye a kamatmentességen kívül, hogy a futamidőt is megválaszthatjuk magunkat és ha akár nagyobb kezdőtőkével rendelkezünk, nem muszáj felvenni a kiépítés teljes összegét hitelként.

Még olvasgattam a működésről, a napenergiáról és a napelem panelek minőségéről is, de talán az előbb említett kamatmentes hitellehetőséggel tudom a leginkább magyarázni, hogy most sokan belevágtak ebbe a projektbe. Hiszen kétségkívül hosszútávon egy megtérülő befektetésnek hangzik.

Kitudja egyszer talán, ha olyan helyzetben leszek én is elgondolkodok, hogy érdemes lehet belevágni.