Hogyan váltottunk napenergiára az élhetőbb jövő reményében

Otthonunk és a nyaraló

Jó pár éve már, hogy a Balatonon betiltották a motoros csónakok és hajók közlekedését. Mivel a feleségemmel sokat járunk le a nyaralónkba, ezért minket is érintett a szabályzat, el is adtam a motorcsónakunkat és egy egyszerű, kézi evezős ladikra cseréltem, a tisztább víz érdekében.

Feleségemmel ezután elkezdtünk azon gondolkodni, hogyan tehetnénk az életünket még költséghatékonyabbá úgy, hogy közben a környezetre is tekintettel vagyunk.

A családunk egyik jó barátja András, néhány éve szereltetett fel napkollektorokat, így végül az ő tanácsára vágtunk bele mi is a projektbe. Először nem tudtuk, hogyan kezdjük neki, de aztán András átküldte nekünk a http://napelempalyazatok.hu oldalt, ahol minden fontos információt meg is találtunk.

Kiderült, hogy számos napelem pályázat áll rendelkezésünkre magánszemélyként is. Vállalatok számára ott vannak a hitel+támogatás kombináció alapú pályázatok, melyekkel akár ötvenmillió forint vissza nem térítendő támogatást és hitellehetőséget meg lehet pályázni. Ami számunkra is hasznos volt, az az 500 ezertől 10 millióig terjedő 0%-os kamattal rendelkező hitel-pályázat, melynek futamideje 20 év. Ebben az ajánlatban az is nagyon csábító, hogy az összeget nemcsak napkollektorokra, hanem hőszivattyúk telepítésére, hőszigetelésre és nyílászárók cseréjére is fel lehet használni.A kölcsönt a Magyar Fejlesztési bank biztosítja és a feltétele mindössze annyi, hogy az általunk megpályázott összeg 10%-val már eleve rendelkezni kell.

Szerencsére a családunknak volt annyi félretett pénze, hogy ezt megengedhessük magunknak. Ráadásul feleségemnek nemsokára le fog járni a lakástakarék számlája, melynek teljes összegét szintén erre tudjuk fordítani.

Ez már önmagában is nagyon sok hasznos információ volt, ugyanakkor András felhívta a figyelmünket, hogy ez a weboldal nemcsak a pályázatokkal kapcsolatosan igazít el. Egy napelem felszereléséhez megfelelő szakemberek és alapanyag – jelen esetben tetőszerkezet szükségeltetik. Az sem utolsó szempont, hogy a tetőszerkezetet semmi ne árnyékolja vagy fedje le.

A http://napelempalyazatok.hu-nak köszönhetően ezzel sem volt gondunk, hiszen szakembereik egy előre megbeszélt terepszemlét tartottak, ahol minden szempont figyelembevételével eldöntötték, hogy a tetőszerkezetünk alkalmas-e vagy sem.

A mi nyaralónk, mint utólag kiderült, tökéletesen alkalmas volt erre a célra, így nemsokkal később, meg is tudtuk pályázni a már említett hitelt, amiből eddig napkollektorokat telepítettünk, valamint a nyaraló nyílászáróit is kicseréltettük. A nyaralónk tetejére egy úgynevezett szigetüzemű rendszert telepítettünk, ami a felesleges napelemet egy akkumulátorra tölti rá. Így akkor is lesz áramunk, ha borús az idő, vagy éjszaka van. Habár ez a módszer kicsit kiszolgáltatottabbá tesz minket, áramfogyasztókat, mégis egy nyaralóba mi ezt tartottuk a legkifizetőbbnek. Hiszen főként nyáron járunk oda.

Amikor láttuk, hogy működik a rendszer, feleségem felvetette, hogy a lakástakarék számláján lévő pénzt fordítsuk a saját házunk energiafejlesztésére. Pontosabban: miért is ne telepíthetnénk az otthonunkra is napelemeket. Az ötlet tetszett nekem és nyugodtabb voltam, mint a kezdeteknél, hiszen már volt egy megbízható cég, a napelempalyazatok.hu, akire szívesen rábíztam ezt a projektet is. A családi házunk tetejére ők a hálózatra visszatáplálható alapú napelemeket ajánlották. Ennek azaz előnye, hogy maga a fogyasztó is kereskedővé válik, mégpedig úgy, hogy a felesleges áramot rátöltjük egy hálózatra, ami eljuttatja a szolgáltatóhoz, aki fizet ezért. Ha pedig nekünk van szükségünk plusz napenergiára, a szolgáltató küld nekünk ugyanígy. Ezáltal – ideális esetben – minden hónapban nullára jön ki a végösszeg.

Nemsokára belevágunk a családi házunk ,,zöldítésébe” is, vagyis a zöld energia felhasználó életmódba. Meg kell, hogy mondjam, nagyon jó érzéssel tölt el minket a feleségemmel, hogy egyrészt képesek voltunk belevágni és megvalósítani egy ilyen nagyszabású projektet. Másrészt pedig az, hogy egy élhetőbb és tisztább jövő reményében mi már elmondhatjuk magunkról, hogy igenis tettünk valamit azért, hogy a földünk egy szebb, tisztább élőhely lehessen a következő generációk számára.