Nyaraláskor fogott meg a napelem

Én azt mondom, mindenkinek kijár egy kis pihenés!

Voltatok már úgy, hogy a suli vagy a meló annyira kikészített, hogy nem tudtatok másra gondolni, mint egy trópusi utazásra? Na ugye, hogy mindenkinek volt már ilyen. Nekem nemrég volt szerencsém egy tengerjáró hajóval utazni Európa partjai körül, ami annyira feltöltött, hogy remélem, a következő egyetemi szemeszter végéig kitart, mert addig valószínűleg nem megyek már utazni.

Elmentünk tehát utazni a barátommal, és nagyon sok szép helyet ismertünk meg. Sokat fürödtünk, medencéztünk, és ami a legfontosabb, napoztunk! És nemcsak mi napoztunk, hanem a hajó is. Várj, mindjárt elmagyarázom…

Az utazó hajó, amin az elmúlt két hetet töltöttük, rendelkezett egy kisebb napelem rendszerrel a fedélzetén. Azért csak kisebb, mert hiszen a napelemnek is kell a hely, illetve a generátornak, meg aztán az akkumulátor vagy az inverter is foglal némi helyet… De hogy miért vagy honnan tudom mindezt?

Amikor megláttuk ezt a csúcsszuper megoldást a hajón, akkor a barátom rögtön elkezdett érdeklődni a téma iránt. Hiszen mennyire jó dolog, hogy egy ilyen utazás során nem terheljük annyira a környezetet, meg olcsóbb is minden. Ezt a gondolatmenetet pedig levezette a hétköznapi életünkre is, a lakásunkra, az áramellátásunkra, satöbbi.

A nyaralásból hazatérve keresni is kezdtünk napelem rendszerekkel foglalkozó cégeket, és találtunk is egy olyat, ami nagyon jónak és korrektnek tűnik. Mivel fiatalok vagyunk, ezért nyilván fontos nekünk egy ilyen vállalásnak minden aspektusa. Egyrészt, hogy olcsóbb legyen az áramunk otthon. Másrészt, hogy ne szennyezzük annyira a környezetet. Megfigyeltem, hogy ez a mi korosztályunknak felettébb fontos, és már nem úgy állunk hozzá, mint a szüleink pár évtizede. Ez persze nem szitok akar lenni, csupán jó dolognak tartom, hogy a kortársainkkal együtt mi már figyelünk effajta dolgokra is. A harmadik dolog viszont, amiért tetszik a napelem rendszer, mint a villamos áram termelésének megoldása, az nem más, mint az anyagi biztonság. Szerintem a függetlenség érzését mindenki szereti valamelyest, és ez lenne az, ami minket egy ilyennek a beszerelésére rávenne.

A napelemrendszer.info pedig pontosan ezt ígéri, már alaposan átnéztük a weboldalukat. Az ügyintézésnek is jó részét bevállalják, és amin én nagyon meglepődtem, az az, hogy csupán egy nap alatt képesek beszerelni egy „szett” napelemet.

Na már most, nekünk egyelőre csak albérletünk van, viszont a közös képviselőnek elejtettük már, hogy milyen szuper dolog is ez a napelem rendszer, és hogy beszéljünk erről, lakóközösség szintjén.

Én őszintén nagyon várom, hogy erre sor kerüljön, mert ha meg tudnánk értetni maradéktalanul az egész lakóközösséggel ennek a dolognak az előnyeit, az ideológiáját, a fontosságát, akkor az már félsiker. A barátommal biztosan lobbiznánk egy kicsit az ügy érdekében, és akkor lenne esély egy kis változást elérni.

Ami a nyaralást illeti, én is úgy érzem most magam, mint egy napelem. Feltöltődtem a sok napozástól, kicsattanó formában vagyok tele energiával. Ez visz előre most a hétköznapokban, és remélem én is, akárcsak egy akkumulátor, el tudok ebből raktározni valamennyit.