A hajós költözik

Nemrég elvittem hajózni egy építész barátomat. Ez volt az első vitorlázása és nagyon élvezte a dolgot. Vitorlázás közben pár sör mellett különböző témákról beszélgettünk. Az egyik közös témánk az ingatlanok köre volt, mivel most tervezek új lakásba költözni.

A kiszemelt lakást fel szeretném majd újíttatni – nagyobb ablakokat (padlótól a plafonig érőket) szeretnék a nappaliba, mivel az pont a Balatonra néz. Nem mindegy viszont, hogy milyen ablakok ezek; fontos, hogy jól legyenek hőszigetelve, különben igencsak megnövelhetnék a villanyszámlát. Ha már a hőszigetelésnél és a fűtésnél járunk, felmerül az épület energetikai szintjének kérdése is.

Egy ingatlant állapotát jól jellemez egy energetikai tanúsítvány, melyet például a https://www.e-tanusitas.eu/ oldalon található elérhetőségeken igényelhetünk. 2009-től minden új építésű ház eladásához mellékelni kell ezen típusú papírt, 2012 óta minden régi építésű ingatlan eladásakor szükséges a melléklet, 2020 óta pedig csak egy, ennek a tanúsítványnak bizonyos szinten megfelelő (CC kategóriás) épületet lehet egyáltalán építtetni hazánkban.

A megvenni kívánt ház tulajdonosával fel is vettem már a kapcsolatot. Őtőle hallottam a fent említett oldalról is. Elmesélése szerint elég könnyű beszerezni egy energetikai tanúsítványt. A https://www.e-tanusitas.eu/ oldalon megtalálható és elérhető cég a hét bármely napján ki tud jönni, még hétvégén is – a tulajdonos is ezt az opciót vette igénybe. A felmérés nem tart túl sokáig; lemérik a lehűlő felületeket, megvizsgálják a fűtésrendszert, a nyílászárókat és feljegyzik azok orientáltságát.

A kiszállás díja attól függ, hogy hol helyezkedik el az ingatlan. Budapesten olcsóbb, míg vidéken drágább. Ebben éppen nem volt szerencséje emberünknek. Az eljárás díja függ még az épület típusától, illetve területétől is. Egy loft lakás lévén az ingatlan a családi ház kategóriába sorolódott – picit olcsóbb lett volna, ha egy lakásról van szó.

A tulajdonos állítása szerint egy fél napba sem telt és már kézhez is kapta a ház energetikai tanúsítványát. Igaz, neki picit szerencséje is volt, hogy ilyen hamar végeztek, de másnak sem kell megijednie: A honlapon feltüntetettek szerint, a felmérést követően legfeljebb 24 órán belül minden ügyfelük megkapja a kért papírokat.

A kapott tanúsítvány szintje BB volt, ami egy meglehetősen jó szint. A legjobb szint neve AA++, ezt viszont nagyon nehéz megszerezni. (A legrosszabb kategória amúgy a JJ osztályozás.) Egy ilyen energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, amennyiben az ingatlanon nem történik nagyobb szerkezeti változtatás vagy az energetikával kapcsolatos felújítás.

Az építész ismerősöm szerint nagyon hasznos, ha nem csak az eladás előtt váltjuk ki a papírt. Mivel az eladási ár nagyban függ az energetikai tanúsítványban szereplő kategóriától, hasznos lehet tudnunk, mivel számolhatunk az ingatlanunk lehetséges eladásakor.

Az ismerősöm is a https://www.e-tanusitas.eu/ oldalt ajánlotta, mivel a felújítás után én is szeretnék csináltatni majd egy energetikai tanúsítványt. Nemsokára be is költözhetek az új lakásomba.